VŽIG MOTORJA S PREMOSTITVENIMI KABLI

16.04.2002 :: Tehni?ni nasveti


Uporabimo kadar nam vozilo ni uspelo zagnati in je vzrok izpraznjena akumulatorska baterija. Polnjenja akumulatorja pa ne moremo izvršiti, bodisi zaradi časovne stiske, ali pa nimamo možnosti takojšnjega polnjenja, ki traja dalj časa.


Postopek priprave in vžiga:

č ugasnite motor vozila s polnitveno baterijo (akumulator vozila, ki ga bomo uporabili za pomoč vžiga motorja z izpraznjeno baterijo),

č izklopite vso električno opremo in stikala za vžig motorja vozila z izpraznjeno baterijo,

č povežite pozitivna pola (+) obeh baterij z enim od premostitvenih kablov (uporabite rdeč kabel ). Premostitvenih kablov ne nameščajte, če je motor s polnitveno baterijo v delovanju,

č nato priključite en konec drugega premostitvenega kabla (črnega) na negativni pol (-) polnitvene baterije. Drug konec črnega kabla priključite na kovinski del motorja vozila, ki ga polnite. V primeru, da ne uspete priključiti črnega kabla na motor, le tega priključite na negativni pol (-) baterije, vendar le v izjemnih primerih.


PRI NAMESTITVI UPOŠTEVAJTE NASLEDNJE:

č pazite, da se premostitveni kabli ne dotikajo vrtečih se delov na motorju,

č zaženite motor vozila s polnitveno baterijo in ga pustite teči pri povišanih vrtljajih,

č skušajte zagnati motor z izpraznjeno baterijo. če ne uspete zagnati motorja po 15 sekundah, je potrebno počakati vsaj minuto pred ponovnim poskusom zagona motorja,

č po uspešnem zagonu motorja z izpraznjeno baterijo pustite teči oba motorja v prostem teku 2 do 3 minute, nato pa odstranite premostitvene kable v obratnem vrstnem redu kot ste jih namestili,

č preden snamete kable z vozila z izpraznjeno baterijo, vključite ventilator v kabini vozila ali gretje zadnjega stekla. S tem zmanjšamo napetostni skok, ki se pojavi, kadar kable odstranimo.

č ne prižigajte luči,

č takoj, ko imate možnost, je potrebno akumulator dopolniti s polnilnikom. Altenator ne napolni baterije, če je bila ta zelo izpraznjena, še posebej pozimi, kadar imamo vključenih veliko porabnikov in vozimo na krajše razdalje.


ZAGON MOTORJA S PREMOSTITVENIMI KABLI NAJ BO KOT IZHOD V SILI. PRI TEM PAZITE NA PRAVILEN POSTOPEK NAMESTITVE KABLOV IN ZAGONA MOTORJA, DA NE BI PRIŠLO DO PREVELIKEGA NAPETOSTNEGA SUNKA. POSLEDICA SUNKA JE LAHKO TUDI OKVARA ELEKTRONSKE KRMILNE ENOTE ALI PA OKVARO ALTENATORJA OZIROMA KATEREGA OD ELEKTRIčNIH PORABNIKOV.

če motorja ne uspete zagnati ali nimate posebnih vžigalnih kablov, je najbolje da pokličete servis. Prav tako prepustite zamenjavo akumolatorja strokovnjakom, če tega še nikdar niste počeli. Kadar kupujete nov akumulator upoštevajte kapaciteto, zagonski tok, položaj + in - pola, ter dimenzije. Odslužen akumulator pa oddajte na zbirna mesta pri vašem prodajalcu ali na enem izmed bencinskih servisov.

JMPogledi: 30635 |