Honda je razvila bio-tkanino za notranjost vozil

10.07.2006 :: Tehni?ni nasvetiHonda je uspešno razvila bio-tkanino, namenjeno površinskim oblogam notranjosti vozila. Tkanina rastlinskega izvora se odlikuje s trajnostjo in obstojnostjo na sončni svetlobi. Prednost uporabe bio-tkanin je tudi v tem, da rastline, uporabljene za izdelavo tkanine, med rastjo porabljajo določeno količino ogljikovega dioksida, ki se sprošča ob sežigu pri uničenju ob koncu življenjske dobe vozila.


Kljub temu tkanine na rastlinski osnovi niso bile namenjene komercialni uporabi zaradi videza in omejenega trajanja. Poleg površin sedežev, se bio-tkanino lahko uporablja tudi za površinske obloge notranjosti vrat in strehe, ter za avtomobilske preproge. Honda bo z bio-tkanino najprej opremila notranjost svojega novega vozila na gorivne celice in nato postopoma širila uporabo na nove modele od leta 2009 dalje.

Honda se je zavzela za znižanje emisij CO2 za celotno življenjsko dobo avtomobila č od proizvodnje, uporabe ter do uničenja. Uporaba sestavine na rastlinski osnovi v proizvodnji surovin bo Hondi v primerjavi s proizvodnjo poliestrskih materialov omogočila zmanjšanje porabe energije med proizvodnim procesom za 10 do 15%.Pogledi: 7346 |