Honda Civic 1.6i ES

03.06.2002 :: TEST   

1.6i VTEC II

   

   

   

   

Prestavna ro?ica no.1

Polportni sede s stransko zra?no blazino

Lahka plati?a - serijsko
Več slik ...

Kaj potrebujemo za mali športni avtomobilčekč Pri AC-Mobilu PSC Maribor so nam odgovor kar posodili. Bil je zlato-rumene barve z dolgimi enojnimi vrati na strani, s svetlečimi 15 palčnimi kolesi iz lahke litine, z trendovsko rahlo spuščajočo streho in z obveznim spojlerjem. Odgovor se glasi: tri vratna Honda Civic 1.6i ES.

Najmanj športno se sliši ta 1.6, vendar temu ni tako. Motor s 110 konji in s tehnologijo VTEC druge generacije zna marsikoga presenetiti, ko v klanec zapelje pred dilemo ostati v prestavi ali menjati navzdol. Možno je oboje, motor je prožen in rad se zavrti, še posebno v višje vrtljaje. Da je motor res uglajen, govori dejstvo, da pri visokih vrtljajih sploh ni moteč. Skoraj škoda, nekateri bi si želeli, da bi v takem primeru športno tulil. Za takšne imajo drugačnega Civica.

V notranjosti nam v prvi pogled pade prestavna ročica (manjkala je ploščica, ki označuje prestave, verjetno zaradi rallyaškega pretikanja prejšnjih voznikov), ki je postavljena na najbolj briljantnem mestu na svetu in je namenjena za hiter premik roke na volan. Se sliši dirkaškoč Seveda! In tudi varno. Sedeži so nastavljivi po višini imajo zelo dober bočni oprijem. V roke sede neusnjen, ampak dober servo volan, ki pa ni nastavljiv po globini. Slednje je malo moteče za višje ljudi. Nič ne de, človek bi se že kar peljal.

Omenimo še logično razporejena stikala za vse električne pritikline, od gretja in nastavitve zunanjih ogledal, električnega pomika stekel do upravljanja prezračevanja in avtomatske klimatske naprave. Na sredinski konzoli se še sveti serijski radio s CD predvajalnikom. Po avtomobilu je tudi veliko majhnih odlagalnih prostorčkov za drobnarije in pločevinke. Dodatna je tudi sredinska konzola med sedežema, ki jo nekateri pogrešajo v pet vratnem modelu. Na armaturki še vedno manjka potovalni računalnik, vendar je tako ali tako potrebno gledati na cesto. Zadnja klop je malo utesnjena in tudi vstop nazaj je možen samo na sovoznikovi strani. No, z malo truda tudi na voznikovi. Japonska filozofija pač.
Za varnost potnikov skrbijo kar štiri zračne blazine, bočne ojačitve in ABS z dodatkom EBD. Za varnost avtomobila pred nepridipravi pa serijska alarmna naprava.
Dobro, gremo se peljat.

Avtomobil se dobro drži ceste, bi rekli kar najbolj enostavno. Dobro se obnese v ostrih zavojih in dolgih zavojih, kljub nekaj centimetrov krajši medosni razdalji od pet vratnega modela. Karoserija je bolj toga, kar pripomore k dobrim občutkom in varnosti pri bolj dinamični vožnji. Hitro se lahko peljemo tudi na avtocesti, saj je avtomobil tih, miren in in neobčutljiv na bočen veter. Od 0 do 100 km/h pospeši v klasičnih 10-ih sekundah in doseže končno hitrost tovarniških 187 km/h. Ne morem si kaj, da še ne bi enkrat pohvalil prestavne ročice, ki kar sili človeka k menjavanju in priganjanju motorja v višje vrtljaje.

Hondinega malega športnika z vso zgoraj našteto opremo, ki je serijska pri modelu ES lahko kupite za 3.519.249,00 SIT, za bočne letvice pa bo potrebno doplačati še dobrih 35 tisočakov.

Za tiste, ki jim to ni dovolj pa za visokotlačno črpanje adrenalina pri Hondi skrbi Type R, o tem pa mogoče kdaj drugič.

Tekst:Matej Korošec
Foto:Emanuel SoldatTehniËni podatki
TIP VOZILA Honda Civic 1.6i (3 vrata)
Motor:
Konstrukcija
ätevilo ventilov in odmienih gredi
Delovna prostornina
NajveËja moË
NajveËji navor

4 valjni, vrstni
16/1
1590 ccm
81kW (110KM) / 5600 min-1
152Nm / 4300 min-1

Prenos moËi:
Pogon
Menjalnik
prednji
ro?ni, 5 stopenjski
Podvozje:
Zavore spredaj
Zavore zadaj
Pnevmatike
koluti, hlajeni premera 26,2 cm
koluti premera 26,0 cm
195/60 R15
Dolûina
äirina
Viöina
Medosna razdalja
Oddaljenost od tal
Rajdni krog
Masa praznega vozila
ätevilo sedeûev
Prostornina prtljaûnika
Prostornina posode za gorivo
414 cm
169,5 cm
144 cm
257,5 cm
15 cm
11,4 m
1145 kg
5
315 litrov
50 l
Zmogljivosti:
KonËna hitrost
Pospeöek od 0 do 100 km/h
Poraba goriva na 100km/h
187 km/h
10 s
5,5/6,6/8,6 l/100km
Pogledi: 8411 |