Nasveti za zimsko vožnjo: Intervju z vodjem testiranja v Goodyearju

12.02.2008 :: Tehni?ni nasveti   

Colmar-Bergu v Luxembourgu vodi Goodyearjev oddelek za ocenjevanje in testiranje avtoplaščev, dobro pozna težave, s katerimi se pozimi srečujejo vozniki. Lambert je odgovoren za več kot 200 testnih voznikov in testnih inženirjev, ki vsak dan prevozijo več tisoč kilometrov č skozi celo leto, 24 ur na dan. Testiranje je glavna aktivnost proizvajalca avtoplaščev Goodyear, ki v svojih laboratorijih, na testnih progah in na cesti vsako leto preskusi več kot 6.000 avtoplaščev.

Lambertova skupina testira Goodyearjeve zimske pnevmatike po zahtevnem testnem programu, in sicer v več državah treh kontinentov: v objektih v Novi Zelandiji, ZDA, Avstriji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, Finskem in v Goodyearjevih lastnih testnih progah v Luxembourgu in Franciji.
Kaj, po vašem mnenju, predstavlja voznikom pri vožnji pozimi največji izzivč

Joseph Lambert: Vsekakor je izziv, če imamo nepričakovano opraviti s slabim vremenom. V nekaj minutah lahko razmere na cesti postanejo spremenljive, ceste so nevarno spolzke. Vozniki se pogosto srečujejo z nenadnimi spremembami pogojev, od mehkega snega, poledenelih ali mokrih cest, do snežne brozge. Zaradi zmrznjenega dežja, megle in snežnih zametov pogosto prihaja do prometnih nesreč in telesnih poškodb. če pa upoštevajo nekaj osnovnih pravil vožnje in se naučijo nekaj ključnih tehnik, lahko s svojimi družinami pripeljejo varno na cilj tudi v najtrših zimskih razmerah.

Kakšna je bila vaša najslabša izkušnja, povezana z vožnjo pozimič

Joseph Lambert: Pravzaprav ne morem govoriti o kakšnem določenem dogodku, vse slabe izkušnje pa so povezane z istim problemom: vozniki ne prilagodijo načina vožnje posameznim cestnim in vremenskim razmeram pozimi. Prevelika hitrost skupaj z napačno reakcijo je lahko pozimi usodna. Obenem se pogosto dogaja, da osebni avtomobili, tovornjaki in avtobusi vozijo po zasneženih in poledenelih cestah z letnimi pnevmatikami. Veliko ljudi se še vedno ne zaveda odločilnih prednosti zimskih pnevmatik.

Kako pomembne so pozimi zimske pnevmatikeč

Joseph Lambert: Letne gume za vožnjo v ledeno mrzlih evropskih zimah niso primerne. Zlasti v Severni in Centralni Evropi in v alpskih področjih so lahko zime zelo ostre. če živite in se vozite po teh predelih, morate vsekakor opremiti vaše vozilo z dobrimi zimskimi gumami. Z boljšim oprijemom in vodljivostjo po snegu, snežni brozgi in ledu le-te bistveno povečajo varnost vožnje. Zimske gume zagotavljajo večji nadzor nad vozilom in večjo stabilnost. Izogibajte se kombinaciji gum različnih tipov, dezenov in dimenzij.

"Celoletne" gume so lahko dober kompromis za bolj blaga področja, kot so na primer južna Nemčija ali Velika Britanija, ali pa za voznike, ki avtomobila ne potrebujejo ves čas ali vozijo samo po velikih mestih. Pomembno je, da pomislijo na ustrezne gume, še preden zapade prvi sneg, za nasvet pa lahko vprašajo tudi svojega prodajalca. Poleg tega je treba zagotoviti, da je vozilo dobro pripravljeno na hladne zimske mesece. Delavnice nudijo posebne zimske pakete za tiste, ki niso prepričani, da bi to lahko opravili sami.

Kakšno je vaše prvo priporočilo za vožnjo pozimič

Joseph Lambert: Vedno priporočam, da pred vožnjo in med potjo po radiu redno poslušate vremensko napoved in informacije o razmerah na cesti. V primeru vremenskega opozorila pot raje odložite, dokler se razmere ne izboljšajo.

Drugo pomembno je, da z avtomobila očistite sneg in led, nikoli ne vozite s snegom na strehi ali z zasneženimi žarometi in okni.

Že na začetku poti morate vedeti, da je zavožnjo pozimi potrebna potrpežljivost in praksa. Zmanjšajte hitrost. Izogibajte se menjavanju kolotečin in prehitevanju. Za ohranitev nadzora nad vozilom je pomembno tudi, da se izogibate nenadnim spremembam smeri in sunkovitemu zaviranju. Vozite umirjeno in vedno glejte naprej. Predvideti morate in se pripraviti na nove situacije, da se nanje lahko čim hitreje odzovete. Vedno mislite naprej!

Kaj lahko storijo vozniki ob zmanjšani vidljivostič

Joseph Lambert: V megli je najbolje, da upočasnite vožnjo in hitrost prilagodite pogojem. Kadar je vidljivost resno slaba, prižgite meglenke, ne pozabite pa jih izključiti, ko se vidljivost izboljša. Nikoli nenadno ne pospešujte, čeprav izgleda, da se megla razblinja, megla se namreč hitro razvija in slaba vidljivost je večkrat v pasovih.

Kaj svetujete, če so ceste poledenele in pokrite s snežno brozgoč

Joseph Lambert: Pri vožnji po spolzkih in poledenelih cestah morate povečati varnostno razdaljo. Testi so pokazali, da mora biti razdalja med vozili pozimi trikrat večja kot poleti. Dodatna razdalja je potrebna zaradi varnega zaviranja. Kadar so ceste spolzke, voznikom vedno svetujem, naj vozijo nežno, naj se izogibajo sunkovitemu zaviranju in pospeševanju, saj lahko sicer kaj hitro izgubite nadzor nad vozilom.

če ima vaš avto zavorni sitem ABS, ne pritiskajte večkrat zaporedoma na zavorni pedal. Zavirajte rahlo in se držite smeri. Priporočam, da na poledenelih cestah ali po klancu navzdol prestavite v nižjo prestavo prej kot ponavadi, pri tem pa rahlo pritisnite na zavorni pedal, da varno zmanjšate hitrost.

Kaj je na zimskih cestah najbolj nevarnoč

Joseph Lambert: Najbolj nevarna mesta so mostovi, klanci, ovinki, križišča in semaforji. Na teh mestih ceste najhitreje poledenijo in postanejo spolzke ter ostanejo spolzke, tudi ko so drugod videti že v redu. Vozniki morajo biti pozorni tudi, ko vozijo ob jezerih in skozi gozdove: zaradi več vlage na teh področjih je tudi nevarnost večja.

Prav tako morate biti previdni, ko zapeljete s sončnega področja s suho cesto v senčen predel. Cesta je lahko poledenela.

Temperatura med nič in tremi stopinjami nad ničlo je eno najnevarnejših temperaturnih območij. Mislite, da so ceste v redu, temperatura tal pa je dejansko pod ničlo in ceste so lahko še vedno poledenele.Pogledi: 8830 |