Audi A4 avant 2,0 TDI quattro Le Mans

12.02.2008 :: TEST   

   

   

   

   

Ko govorimo o Audijih tipični Slovenci kar strižejo z ušesi. Sploh, ko se gre za model A4, ki je med premium avtomobili tega velikostnega razreda še posebej priljubljen. čeprav se v jeseni že obeta novi A4, smo vendarle na test dobili aktualno karavansko izvedbo, ki je nosila oznako A4 avant 2,0 TDI quattro in bila opremljena s športnim paketom Le Mans.

Zunanjost


O avtomobilu, ki je že nekaj let na trgu je težko povedati kaj posebej novega. Audija A4 avant namreč ne morete zgrešiti. čeprav ni več oblikovno najsodobnejši je vendarle eden najbolj skladnih karavanov. Zadnja prenova mu je prinesla mehkejše karoserijske linije in nove luči, ter predvsem značilno veliko zaščitno masko, ki že na daleč kriči, kateri znamki pripada. Že sam po sebi je A4 avant lep avtomobil. A ko ga oplemeniti paket Le Mans, s 17-palčnimi kolesi in bolj športnimi odbijači, ter diskretnimi napisi opreme S-line, je občutek nekako podoben tistemu v začetku devetdesetih č ko smo zagledali prve modele z oznako RS. če se še spomnite strupeno modrih karavanov z brutalnimi zmogljivostmi

Notranjost


Športni vtis se je v testnem primeru nadaljeval tudi v dobro znani, lepo izdelani, kakovostni in urejeni notranjosti. Prednja potnika sta pričakala zelo dobro oprijemljiva športna sedeža s podaljšljivima sedalnima površinama, voznik pa se je oprijel lepega in prijetnega usnjenega športnega volana. Detajli so lepo obdelani, oplemeniteni s kromom, nočna osvetlitev je bogata. Že na prvi hip je moč začutiti, da sedite v dobro narejenem avtomobilu, a temu občutku se istočasno pridruži še začudenje č le kje so zapravili vse zunanje centimetreč

Prostornost


Audi kot audi že nekaj časa ni avtomobil, ki bi prodajal prostor. A4 je sicer večji od A3, a dejansko to še vedno pomeni podpovprečno prostornost glede na zunanje mere. Zaradi masivnih plastičnih oblog, visokih bokov in nizkih oken dobite občutek, kot bi vas avtomobil objel. Pojem tovrstnega objemanja so pred desetletjem pri B;MW-ju označili kot intimna utesnjenost, ki naj bi pomagala, da se voznik z avtomobilom zlije v eno. Hja. če zanemarimo prvo začudenje in dejstvo, da na zadnjo klop ne boste pošiljali velikih oseb, potem po dnevu ali dveh ugotovite, da se izza volana res zlijete z Audijevo štirico in občutek vsaj za spredaj sedeča postane prijeten. Zadaj sedeči pa bodo v primeru dolgih nog te tiščali v plastična hrbtišča prednjih sedežev in negodovali, da imata že golf ali octavija lahko zračne reže na koncu sredinske konzole, A4 pa ne. Tudi odlagališč ne pričakujte celo goro. A tista ki so, so lepo obdelana in oblazinjena.

Prtljažnik


Načeloma naj bi karavane kupovali zaradi prtljažnika. Pri Audiju jih pogosto kupujejo tudi zaradi videza. 442-litrska praznina še zdaleč ni rekordni dosežek skoraj 4,6 metra dolgega avtomobila. A kot že v notranjosti tudi tu velja, da je obdelava zelo lepa, materiali pa niso naklonjeni prevažanju cementa, ampak raje torb za tenis ali golf. Preprosta poteza preklopa naslona deljive zadnje klopi pomeni povečanje prtljažnega prostora na največ 1354 litrov. Moteče pri tem je predvsem dejstvo, da je rolo za prekrivanje prtljažnika pritrjen na hrbtišče zadnje klopi.

Ergonomija


Ergonomija je pri audijih že nekaj let za zgled. Pa naj gre pri tem za odličen položaj voznika ali logiko upravljanja vseh potrebnih komand. Tudi preglednost merilnikov in informacijskega sistema ali celo brskanje po radijskem sprejemniku sodi med tiste stvari, ki bi jim vedno lahko nadeli oznako čtrotl ziherč. Ali pa namestitev držala za pijačo pred zračne reže č tako imate plastenko vedno hladno. Kljub temu pa še vedno začudi, da Audiju ni uspelo odpraviti zamere, ki smo jo odkrili takoj po prvi predstavitvi č sredinski naslon za roke se namreč tepe z ročno zavoro in vsakič, ko slednjo zategnete, se vam naslon postavi v višjo lego. Z izjemo te pripombe pa je večina stvari povezanih z upravljanjem in počutjem zelo dobrih

Mehanika in zmogljivosti


Večina zapisanega na račun modela A4 avant torej sodi k imenu znamke Audi. Pri pogonskem stroju pa prihajamo v področje, ki je skupno številnim avtomobilom koncerna Volkswagen. Testni primerek je imel namreč vgrajen 2-litrski TDI motor, ki premore 140 KM in 320 Nm navora. Motor, ki smo ga preizkusili že v modelih sestrskih znamk Volkswagen, Seat in Škoda je torej dobro znan izdelek. Večinoma nas je razveselil z zelo dobrimi zmogljivostmi in odličnim navorom ob ugodni porabi. Razočaral pa z dobro znano grobostjo in glasnostjo delovanja. No tudi v testnem audiju A4 ni bilo nič drugače. 207 km/h najvišje hitrosti in pospešek do 100 km/h v 9,9 sekunde sta povsem spodobna podatka. Več kot spodobna je sama dinamika vožnje, saj vedno znova razveseli gora navora, ki omogoča lenarjenje z zelo prijetno in kratko prestavno ročico šeststopenjskega ročnega menjalnika. A zaradi tone in pol suhe teže ter izgub štirikolesnega pogona so zmogljivosti vendarle občutno manjše kot pri lažjih dvokolesno gnanih modelih. Napram slednjim se pozna tudi povečana povprečna poraba. Ta je v minimumu znašala 7,4 litra, brez večjih težav je ob dinamični vožnji prilezla celo preko deset, a končno testno povprečje je vendarle znašalo sprejemljivih 8,6 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Vožnja


Kljub skoraj šestim letom na trgu in vmesni prenovi leta 2004, je medena stran audija A4 predvsem uglašenost podvozja. Kljub temu, da vse na audijih nikakor ni zlato, pa se človek zlahka navadi občutka izjemne kompaktnosti č kot bi se peljal v čvrstem ulitku. Tudi sama uglašenost vzmetenja na odličen kompromis športnosti in udobja je pohvale vredna. Požiranje cestnih neravnin je ob 17 palčnih kolesih neproblematično, čričkov pa od nikoder. Vodljivost in lega na cesti sta pri težkih dizlih in zgolj prednjemu pogonu pri modelu A4 bistveno slabši kot v primeru quattra. Ta pa se pelje zelo nevtralno in dobro čutno, ter vozniku omogoča dobro mero užitkov skozi ovinke.

Zaključek


če bi torej strnili vtise testa audija A4 avant 2,0 TDi quattro Le Mans, bi ugotovili, da je klub skorajšnjem prihodu naslednika to še vedno dober avtomobil., ki navduši z izborom materialov, izdelavo, počutjem in dobrim podvozjem. če kupujete karavana zaradi prostora, vam A4 avant ne bo všeč. Prav tak tudi ne, če ste vajeni uglajenih in tihih bencinskih ali dizelskih motorjev. Še najmanj pa vam bo všeč, ko ga boste morali plačati. V testnem primeru, ki je sodil v bogato opremljeno serijo Le Mans, kateri praktično manjka le še navigacija, usnje in ksenonski žarometi, bi namreč od vas prodajalec zahteval kar preko devet bivših milijonov.

AlpraPogledi: 5421 |