?AS DALJŠIH POTI IN DOPUSTOV

23.07.2002 :: Tehni?ni nasveti


V tej vročini še ribe sanjajo o klimatski napravi, vi pa o njej in dopustu. Da bomo čim več postorili, si bomo pogledali nekaj nasvetov za prijetnejše in varnejše preživljanje poletnih dni v avtomobilu. Pričenjamo pa seveda pri najpomembnejšem č vsebini avtomobila.

POTNIKI V AVTOMOBILU

Ali ste kdaj pomislili, kaj se dogaja z vami ob poti na morje ali na sami vročinič Avtomobili so res vedno boljši, vožnja udobnejša in hitrejša, a stresu se je ob vedno hujši zatrpanosti cest težko izogniti. Zastoji ali izrazito hitra vožnja lahko voznikov pulz iz normalnih 75 utripov na minuto vzdignejo na 120 ali celo več. Zato za potovanje izberite dneve in ure, v katerih se ne pričakuje gost promet. Vročina je za otroke in živali, ki ostanejo v parkiranih avtomobilih veliko bolj nevarna, kot za odrasle. Temperatura v avtomobilu parkiranem na soncu se lahko povzpne bistveno višje od zunanje temperature. Nekateri plastični in kovinski deli celo dosežejo temperaturo 100 °C! Zato bodite pozorni! Otrok NIKOLI ne puščajte samih v vozilu, čeprav za par minut! Otroci so zelo občutljivi in njihova telesna temperatura lahko naraste tri do pet krat hitreje kot pri odraslih. Zaklepajte vrata parkiranega vozila, da vanj ne bodo mogli vstopiti otroci. Pokrijte kovinske in plastične dele varnostnega pasu, še posebej na otroških sedežih, da se ti ne bodo opekli. Parkirani avtomobil pred vožnjo dobro prezračite in ga po možnosti s klimatsko napravo ohladite, preden vstopite! Lani je v Ameriki zaradi kapi umrlo kar 120 otrok, ki so jih starši pustili v vročih avtomobilih! Ne pozabimo pa tudi na živali. Tudi za njih srčna kap zaradi vročine v avtomobilu ni nič nenavadnega. Posledice te pa so poškodba možganov ali smrt. Poskrbite tudi za svoje tako, kot poskrbite zase! Pozorni bodite na dokumente, ki jih potrebujete. Na primer, poleg prometnega in vozniškega dovoljenja, zelene karte, potnega lista, še ustrezno zdravstveno kartico ali dokumente s pomočjo katerih lahko uveljavljate zdravstvene usluge v tujini.

NEGA IN PRIPRAVA AVTOMOBILA

Avtomobil žal večini ni tako samoumeven bivalni prostor, kot je hiša. V to stopamo sezuti, jo redno pometamo, pomivamo in sesamo. Povrh vsega vedno stoji na istem mestu in ni izpostavljena takšnemu prašenju, blatu in umazaniji, kot premikajoči se avtomobil. Kako pa je z njimč Vanj sedamo v čevljih, čisti ali umazani, ga prašimo po makadamu, mažemo po mokrih in umazanih cestah, ter izkoriščamo do maksimuma. Ali ga redno perete in sesateč Povsem upravičeno lahko pričakujemo, da je naš avtomobil pravi živalski vrt. Mišljeno seveda glede bogate zbirke bakterij, ki so si v njem našle zatočišče. Ob vročini pa umazanija in prah v avtomobilu povzročata zatohel in zelo neprijeten zrak, ki slabo vpliva na počutje. Zato si vsaj pred potjo na dopust, o katerem tako sanjate preko celega leta, vzemite nekaj časa za vašega jeklenega konjička in mu privoščite malo čistoče tako znotraj, kot zunaj. Nekateri še vedno najbolj skrbite, da je vaš avtomobil všeč mimoidočim, vas pa svinjak znotraj, v katerem bivate, prav nič ne moti. Ravno notranjost je namenjena nam, zato sebi privoščimo najboljše.

Seveda ni bilo s tem mišljeno, da lahko zanemarite zunanjost. Upam, da ste že presedlali iz tistih starih časov, ko ste za umivanje avtomobilov uporabljali Cet in podobna kuhinjska čistila. Naj vam tistih nekaj tisoč tolarjev za ustrezno avtomobilsko kozmetiko ne bo škoda, kati vaš avtomobil je verjetno vreden nekaj 100 krat toliko kot celotna kolekcija kozmetike. Avtomobil po možnosti ne perite na soncu. Prvo ga močno splaknite, da s tem v grobem odstranite umazanijo. Nato ob izdatni količini vode z ustrezno gobico ali krtačko sperite umazanijo s karoserije. Pri tem gobico ali krtačko pogosto čistite z vodo, ker se na njima lahko hitro naberejo večji prašni delci ali celo kamenčki, s katerimi si v pločevino režete bolj ali manj velike praske. Spiranju umazanije naj skledi šamponiranje s kakovostnim avtomobilskim šamponom, ki po možnosti vsebuje vosek. Po pranju s šamponom avtomobil temeljito sprite. če pa vam je ostalo še kaj časa, pa ga lahko še povoskate s posebej za to namenjenimi voski, kar se bo ugodno obrestovalo z lažjim čiščenjem pri naslednjem pranju ter počasnejšim nabiranjem umazanije na pločevini. Tudi plastika z leti izgublja privlačnost, zato ji namenite kakšno negovalno čistilo, kakor tudi tesnilom in gumam. Vožnja v lepo očiščenem avtomobilu pokaže ne glede na tip avtomobila, da lastnik ni malomarnež in da nekaj da na svojo lastnino in dobro počutje, ne glede na svoje finančne zmožnosti.

Preden se odpravite na daljšo pot preverite nivoje potrebnih tekočin, ustrezen tlak v pnevmatikah in iz vozila odstranite vso nepotrebno navlako, ki samo povečuje težo in veča porabo. Bodite pozorni tudi na obrabo pnevmatik, stanje blažilcev, zavor, luči in ostalih vitalnih delov. V kolikor tega sami niste vešči prepustite delo mehaniku. Neustrezen tlak v gumah povzroča neuravnoteženost vozila, neudobno vožnjo in veliko obrabo pnevmatik, ter v primeru prenizkega tlaka poveča porabo. Avtomobili so na daljšo pot večinoma precej natovorjeni, zaradi česar luči svetijo višje in bleščijo nasproti vozeče. Ustrezno jih nastavite! Prtljago v ali na avtomobil namestite čim nižje, ker zviševanje težišča neugodno vpliva na lego na cesti. V vsakem primeru pa morate računati z daljšo zavorno potjo natovorjenega avtomobila.


KLIMATSKA NAPRAVA

Verjetno veste, da vam le ta poleg tega, da ohladi zrak, klimatska naprava tudi hitro odrosi stekla, torej razvlaži zrak. Zelo dobro tudi čisti zrak, saj se prašni delci izločajo poleg vode na uparjalniku. S klimatsko napravo se lahko ob ustrezni uporabi tudi izognemo prehladu, saj nam za prezračevanje ni potrebno odpirati oken, kar je pri večjih hitrostih zdravju škodljivo in nas lahko pripelje do prehlada, revme in še česa. Klimatska naprava pa ne vpliva le na dobro počutje potnikov, temveč tudi na varnost, saj so zadovoljni potniki in sproščen voznik, ki se ob ugodnem počutju lažje koncentrira na vožnjo, zlata vredni. Ob pregretem zraku se namreč bistveno poslabšajo reakcije in zbranost udeležencev v prometu. Res je, da se ob vklopljeni klimi avtomobilu rahlo poslabšajo zmogljivosti in poveča poraba goriva, ker kompresor klime porabi kar nekaj energije.

Klimatsko napravo je smiselno naročiti ob nakupu avtomobila, kot tovarniško vgrajeno. . Možno je je vgraditi tudi naknadno, ampak ne pričakujte cene kaj prida pod 300.000 SIT! Cene avtomatskih klimatskih naprav, ki s pomočjo elektronike usmerjajo zrak na potrebna mesta in imajo natančno nastavljivo temperaturo, pa so še višje.

Pa si poglejmo še primerno uporabo klimatske naprave. Preden se z vozilom odpeljete, ga v vsakem primeru dobro prezračite. Nato nastavite klimo na največ 7 stopinj pod zunanjo temperaturo. To je veliko lažje storiti na avtomatski klimatski napravi, ki izpisuje tako zunanjo kot notranjo temperaturo. Ob zanašanju na lastni občutek, pa si le ne dovolite, da boste imeli v avtu pri 35°C zunanje temperature izrazito mrzel zrak, ker lahko po končani vožnji doživite temperaturni šok in vam tisto potenje, ki ste si ga prihranili med vožnjo, ob izstopu iz avtomobila ne uide! Sicer pa si je pametno omisliti merilec le teh, po katerem se boste ravnali. Razlika do 7°C je zdravju še sprejemljiva temperaturna razlika, ki pa utegne biti na krajših poteh še prevelika. Zato nastavite kvečjemu višjo, kot nižjo temperaturo. Preden se po daljši vožnji ustavite, zvišujte temperaturo ali vklopite navadno ventilacijo, da ne bo vaš organizem izpostavljen preveč izraziti spremembi.

SONčNA STREHA

Nekateri pa se odločate za vgradnjo sončne strehe, ki vas lahko stane od 20.000 do več kot 100.000 SIT. Za ta denar pa lahko računate na pomoč pri prezračevanju vozila brez izrazitega prepiha. To zmore le klima! Sončna streha, če je prozorna ali še bolje, če je pomična lahko služi tudi romantikom za opazovanje zvezd. Ne delajte pa si utvar, da vam lahko sončna streha nadomesti klimatsko napravo. Pazite pa tudi na strokovnost vgradnje, ker boste le tako lahko uveljavljali garancijo proti prerjavenju.


VLEKA PRIKOLICE

Del voznikov si svoj morski domek vzame kar s sabo v obliki prikolice. Naj ta ne presega dovoljene obremenitve, ki jo predpisuje izdelovalec vašega avtomobila. Preverite tudi tehnično ustreznost prikolice, najmanj luči in pnevmatike. Na avtomobil namestite ustrezna ogledala. Dobro preverite, da ste prikolico z vozilom ustrezno spojili! S prikolico ne silite v mestno gnečo, ker je manevriranje zaradi večje dolžine in širine oteženo. Predvidite tudi večjo obremenjenost zavor in motorja, zato vozite umirjeno in na ustrezni varnostni razdalji!

STREŠNI KOVčKI

Rešitev ob pomanjkanju prostora je tudi strešni kovček, katerega ne smemo otovoriti preko dovoljene nosilnosti strehe. Ker je takšen dodatek na karoseriji izrazita ovira za pretok zraka preko karoserije, se pozanimajte, s kakšno hitrostjo lahko varno vozite, nenazadnje in ponovno, zaradi podaljšane zavorne poti. Ob nakupu se zavedajte da za malo denarja dobite tudi malo varnosti in slabo vzdržljivost. Za vsak slučaj pa se tako ob vleki prikolice, z natovorjenim strešnim kovčkom ali brez, še kdaj ustavite ter privoščite sebi potnikom in avtomobilu malo počitka. Ob vseh teh številnih napotkih naj še dodam, da je preobilje hrane pred ali med vožnjo nezaželeno, kakor tudi pitje gaziranih in še posebej alkoholnih pijač. Glede prtljage in potrebščin pa tehnika ustvarjalnega mišljenja priporoča, da si naredite seznam. Tako so verjetnosti, da boste kaj pozabili doma, ali kasneje na morju manjše. Pa srečno vožnjo in obilo užitka na dopustu!

AlpraPogledi: 11541 |