Priprava kabrioleta na zimo

05.04.2002 :: Tehni?ni nasveti


če ste tudi vi ta srečnež, ki se prevaža po cestah "zgoraj brez", potem bo naslednji prispevek pravi za vas. Sedaj, ko se sezona uživaštva počasi in vztrajno izteka, je potreben pogled naprej: na hladno, deževno, snežno in ledeno obdobje pred nami. Lastniki teh vozil večinoma nimajo eksplicitnih navodil, kaj napraviti, da bo njihov lepotec uspešno prestal zimo in jih naslednje leto brez nepotrebnih stroškov zopet razvajal z vožnjami z vetrom v laseh.

Avtomobil sam je potrebno pripraviti na zimo kot vsak drugi avtomobil, kar pomeni obuti primerne pnevmatike, preveriti točko zmrzovanja vseh tekočin in poskrbeti za to, da je v prtljažniku vedno metlica za sneg, strgalo za led in spreji za odmrzovanje. Vendar te stvari že vsi (upam) poznate, rad pa bi spregovoril o specifičnih stvareh kabrioletov.

Pred zimo je nujno poskrbeti za platneno streho. Kako to zgleda v praksič

Streho je potrebno temeljito očistiti, tako zunaj kot tudi znotraj. Najbolje je, če se opravila lotimo v času sončnega in relativno toplega vikenda, kar nam bo zagotovilo, da se bo streha popolnoma posušila. Istočasno očistimo tudi prostor, kamor se streha zlaga in v katerega med sezono naleti cel kup najrazličnejše umazanije. Tudi ta prosto, ki je praviloma obložen, se mora posušiti. Ko je streha popolnoma suha, jo lahko namažemo oziroma naškropimo z zaščitnim impregnacijskim sredstvom. To sredstvo zaščiti platno pred vlago in vodo. Na ta način bomo zmanjšali možnost pronicanja vode v in skozi platno, s tem pa nastanek plesni in problemov, ki nastanejo ob tem, ko navlaženo platno zmrzne in lahko se poškodujeta tako platno kot tudi šivi. Katero sredstvo uporabiti je vprašanje, na katerega bo najlažje odgovoril pooblaščeni serviser, saj so materiali, iz katerih so strehe narejene, različni. če tam ne boste dobili odgovora ali pa bo ta mlačen in neodločen, vam toplo priporočam, da se odpravite k severnim sosedom, kjer boste brez problema našli pravo sredstvo za vašo platneno streho. Cene za ta namenska sredstva so od skromnih 1000 SIT dalje, kar je izredno malo v primerjavi s ceno nove strehe. Pri nanosu upoštevajte navodila proizvajalca sredstva.

Zgornjo fazo čiščenja, sušenja in impregnacije priporočam tako tistim, ki imate trdo streho, predvsem pa tistim, ki se boste pozimi vozili s platneno streho.

Slednjim bi priporočal, da poskrbijo za zadnje okno, ki je razen pri vozilih najvišjega cenovnega razreda, plastično in neogrevano. Zato svetujem, da ga od znotraj namažete s sredstvom, ki preprečuje rosenje, saj je to okno vedno najhladnejše v avtomobilu in se bo na njem najprej naredila in najdlje zadrževala rosa. Prav tako je dobro to okno namazati tudi od zunaj, da se z nje odlično stekata dež in rosa, saj noben kabriolet nima brisalca na zadnji šipi. Ko vam bo zadnje šipa zaledenela, nikakor ne napadite ledu s strgalom, saj potem niti poleti ne boste ničesar več videli skozi to okno. Uporabite spreje za odmrzovanje. Zakaj toliko govora o tem zadnjem oknu je verjetno jasno vsem, ki so kdaj koli peljali vzvratno kabriolet: ko ne vidiš skozi zadnjo okno, ne vidiš ničesar za avtom in ne na straneh. Tudi vzvratna ogledala so takrat ponavadi zarosena ali ledena. Ogrevanje pa tudi ne deluje v trenutku. Sredstev proti rosenju in odtekanju vode je na našem tržišču precej, svetujem pa vam, da obiščete dobro založeno avtotrgovino, kjer vam bo ob pomoči prodajalca in široke izbire lažje izbrati pravo.

Petični lastniki "topless" avtomobilov, ki imate za svoj avtomobil tudi trdo streho, morate ob "zamenjavi" opraviti nekaj stvari. Izredno pomembno je, da platnena streha, ki jo boste pospravili popolnoma suha in lepo zložena (predvsem okno), saj se vam na vlažni strehi lahko prične nabirati plesen, ki bo izredno skrajšala življenjsko dobo mehke strehe. Grdo zložena streha pa lahko ima za posledico, da se material v času čez zimo na posameznih mestih trajno poškoduje in takšna streha bo naslednjo sezono vsaj vizualno, če ne tudi praktične uničena.

Za montažo trde strehe je ponavadi potrebno pritrditi dodatne nosilce, kar je potrebno izvesti skladno z navodili. Koristno je pogledati, kje nasede trda streha na karoserijo in na tem mestu zaščititi karoserijo s posebnimi debelimi samolepilnimi folijami, ki zaščitijo lak, ki bi se z ribanjem strehe sicer lahko poškodoval. Ne smemo namreč pozabiti, da je pozimi na cesti ogromno peska, ki rad zaide prav v takšne reže. Preden dokončno pritrdite trdo streho ne pozabite priklopiti gretja zadnjega stekla!

Avtomobil, namenjen poletnemu uživanje, je pripravljen na zimo. Po njej pa pride zopet poletje.

Filip KokaljPogledi: 12379 |