Daewoo kalos 1.4 premium ? evropsko ameriški Korejec

26.05.2003 :: TEST   

   

   

   

   

   

   

   

   
Več slik ...

Naslov bi lahko pojasnili v enem stavku. Kalos je oblikovan po evropskem okusu pod budnim očesom ameriškega General Motorsa ter izdelan v Južni Koreji. Zunanje mere ga uvrščajo v pri nas najbolj popularen segment B, kjer je konkurenca neizprosna. Zoper tekmece skriva kalos v rokavu tri adute. Prvi je sveža in zanimiva oblika, drugi je prostorna notranjost in tretji pregovorno ugodna cena. Preizkusili smo model z 1.4 litrskim motorjem in paketom opreme premium.

Sveža oblika prihaja izpod rok priznanega italijanskega oblikovalca Giugiara. Avtomobilček zaznamuje zanimiva prednja maska z velikimi smerokazi, visoko bočna linija z visoko streho in odsekan kombijevski zadek.
Zaradi visoke strehe in dolge medosne razdalje je v notranjosti precej prostora. Na prednjih sedežih ni težav za visoke ljudi, na zadnjih pa bo zmanjkalo prostora le za kolena. Zaradi bolj enoprostorskega značaja se sedi nekoliko višje. Položaj za volanom potrebuje nekaj privajanja, ker je volan nastavljiv samo po višini.
Velikost prtljažnika je podpovprečna, je pa hitro povečljiva s podiranjem zadnjih naslonjal v razmerju 40:60. Tako ga lahko povečamo na kar slab kubik. Preprosto in učinkovito. Odlagalnih površin ni ravno na pretek, so pa izvirne in uporabne (žepki v sedežih, obešalniki za vrečke pri naslonjalih za glavo, itd), v osrednji konzoli je na voljo še obvezno dvojno držalo za pločevinke.

Izdelava avtomobila je natančna in kvalitetna, davek pri ugodni ceni pa plačujejo izbrani materiali. Pri tej različici prevladuje plastika v monotoni sivi barvi. Monotonost razbije temna osrednja konzola in oblike, ki so podrejene krogom, tako so okrogli števci, stikala, reže za prezračevanje in linije na vratih, ampak to ni dovolj. Za barvno popestritev je potrebno dodatno seči v denarnico.

Oprema premium obsega vse kar potrebujemo. Na voljo je centralno zaklepanje, električni pomik prednjih stekel, servo volan, tritočkovni varnostni pasovi zadaj, dve zračni blazini (zračna blazina za sovoznika č premium) in klimatska naprava (premium). Dokupili bomo še radio in avto bo pripravljen za dolge izlete.

Kalos se dobro obnese v mestu, saj je zelo okreten zaradi mehkega servo volana in majhnega obračalnega kroga. Preglednost je dobra, nekoliko privajanja je potrebno za ocenitev dolžine motornega pokrova. V hitrejših zavojih se karoserija precej nagiba na račun višine in (pre)mehkega podvozja. Tudi servo volan bi lahko bil pri višji hitrosti trši.
Pohvala pa gre spet na račun oblikovanja in konstrukcije, saj je hrup vetra in motorja pri visokih hitrostih in obratih dobro izoliran. Zavore brez ABS sistema so zanesljive in malemu daewooju povsem kos.

Kalosovo srce je bil 4-valjni bencinski motor s 83 konji. Motor po moči, navoru in odzivnosti pristaja temu avtomobilu. V prostem teku je skoraj neslišen, pri priganjanju pa kovinsko zatuli. Tako kalos pospeši do 100 km/h v 12.1 sekunde, končna hitrost pa je nad 170 km/h.
Velja dodati, da se ta motor v pet-vratnem kalosu poslavlja. Popolnoma ga bo nadomestil moderni 1.4 litrski motor s šestnajst ventilsko tehniko s 94 konji. Slednji je boljši po zmogljivosti in precej ugodnejši po porabi goriva.

Zadnji adut je ugodna cena. Testirani model je stal z doplačilom za kovinsko barvo vsega 1.988.980,00 SIT. Konkurenčni avtomobili tega segmenta so vsaj 10% dražji, zato se je dobro ustaviti še v Avtohiši Kolmanič & Co. v Mariboru, na koncu Ptujske desnoč

Tekst in foto: Matej K.TehniËni podatki
TIP VOZILA daewoo kalos 1.4
Motor:
Konstrukcija
ätevilo ventilov in odmienih gredi
Delovna prostornina
NajveËja moË
NajveËji navor

4 valjni, vrstni
8/1
1399 ccm
61kW (83KM) / 5600 min-1
123Nm / 3000 min-1

Prenos moËi:
Pogon
Menjalnik
prednji
ro?ni, 5 stopenjski
Podvozje:
Zavore spredaj
Zavore zadaj
Pnevmatike
koluti
bobni
175/70 R13
Dolûina
äirina
Viöina
Medosna razdalja
Oddaljenost od tal
Rajdni krog
Masa praznega vozila
ätevilo sedeûev
Prostornina prtljaûnika
Prostornina posode za gorivo
388 cm
167 cm
149,5 cm
248 cm
ni podatka
10 m
1020 kg
5
220/980 litrov
45 l
Zmogljivosti:
KonËna hitrost
Pospeöek od 0 do 100 km/h
Poraba goriva na 100km/h
170 km/h
12,1 s
6,0/7,5/10,2 l/100km
Pogledi: 10439 |