Opel Corsa 1,2 16V NJOY: gospodi?na s pedigrejem

24.06.2003 :: TEST   

   

   

   

   

   

   

   

   
Več slik ...

Z gospodičnami ni lahko. Same pravijo, da so popolne in če še prihajajo iz ugledne družine, jim je relativno težko karkoli očitati ali zameriti. Mi pa smo se odločili preveriti, kako stvari stojijo pri njej.

Zadnja izvedba oplove corse je na trgu že ravno toliko časa, da so odpravljene otroške bolezni, trgovci pa so vanjo namestili nekoliko več opreme za isto ceno, da še dodatno pospešijo prodajo. In NJOY je ravno to.

Corsa danes oblikovno na zunaj ne ponuja nič revolucionarnega, pravzaprav izgleda všečno, a zelo malo kupcev bo na prvi pogled prepričala z izgledom. Lahko bi rekli, da je konzervativno oblikovan mali avtomobil. Notranjost je prav tako oblikovana z enakimi načeli, pri čemer so uporabljeni kvalitetni in trajni materiali. V tem avtomobilskem razredu pa presenetita odlična prednja sedeža in usnjen volanski obroč, ki prepriča še tako zahtevnega voznika. In tukaj se je pričelo naše odkrivanje "notranjih" kvalitet preizkušane gospodične.

Motorizacija testne corse je bil 1,2 litrski štiri valjnik s 16 ventili in 75 konjiči. V praksi se je pokazalo, da močnejše različice za mestno ali primestno vožnjo sploh ne potrebujete. Tudi na daljši izlet ali dopust boste lahko šli s tem motorjem. Pozna pa se mu 4 ventilska tehnika, saj je potrebno za odločnejša pospeševanja motor zavrteti precej v gornje območje vrtljajev, kjer ta tehnologija pride do izraza in ima tudi največji izkoristek in moč. Slabost pritiskanja do konca pa je tako kot pri vseh motorjih č veliko večja poraba motorja. Sicer je poraba ugodna in se glede na režim vožnje giblje v proizvajalčevih okvirih.

Lega na cesti je zelo dobra in avtomobil nam je tudi takrat, ko smo želeli prednji ali zadnji del avtomobila spraviti iz smeri vožnje, pokazal, kako zelo nevtralen in stabilen je. Trdota vozila pa še ravno pravšnja, da na eni strani ne boste imeli težav pri velikih hitrostih, na drugi strani pa ne boste preveč trpeli na cestah s slabo cestno oblogo.

Poglavje zase je volan, ki si je zaslužil naše navdušenje. O obliki in usnju sem že pisal, enako odlično pa je še njegovo upravljanje. Na mestu je volan popolnoma lahkoten, med vožnjo pa ravno prav trd, da lahko udobno vozite in še imate "stik" z dogajanjem na cesti tudi preko volana. Enako pozitivno presenečeni smo bili nad kratkim radijem obračalnega kroga, kar bo tudi vas navduševalo med vsakodnevnimi mestnimi manevri.

Oprema, ki jo opel ponuja pod oznako NJOY je tretji po vrsti od petih nivojev opreme, ki jo je mogoče kupiti s tem motorjem. Cenovno je dobrih dvesto tisočakov dražji od najcenejšega in
približno toliko cenejši od najdražjega paketa. Oprema in barve prepričajo predvsem mlade, saj je poleg živih in usklajenih barvnih kombinacij v opremi že omenjen odličen usnjen volan s tipkami za upravljanje radijskega sprejemnika in kvaliteten radijski sprejemnik s predvajalnikom zgoščenk. K tej opremi je smiseln še dokup "Funkcionalnega paketa" v okviru katerega boste dobili še ABS sistem in klimatsko napravo. Potem vam bo ta gospodična dajala večjo varnost in vas poleti razvajala. Za tako opremljeno boste odšteli malenkost več kot deset evropskih tisočakov.


Preizkušena gospodična prihaja iz največje avtomobilske družine na svetu. In od tod tudi pedigre, ki ga ne pokaže prvi trenutek, na zunaj z izgledom, le z imenom in priimkom. A nekoliko daljše druženje z njo vas bo prepričalo o vseh njenih (družinskih) kvalitetah, ne osnovi katerih se boste enostavno zaljubili in ta ljubezen bo trajala. Verjemite.

Tekst in slike: FKTehniËni podatki
TIP VOZILA Opel Corsa 1,2 16V
Motor:
Konstrukcija
ätevilo ventilov in odmienih gredi
Delovna prostornina
NajveËja moË
NajveËji navor

4 valjni, vrstni
16/2
1199 ccm
55kW (75KM) / 5600 min-1
110 Nm / 4000 min-1

Prenos moËi:
Pogon
Menjalnik
prednji
ro?ni, 5 stopenjski
Podvozje:
Zavore spredaj
Zavore zadaj
Pnevmatike
koluti
bobni
175/65 R14
Dolûina
äirina
Viöina
Medosna razdalja
Oddaljenost od tal
Rajdni krog
Masa praznega vozila
ätevilo sedeûev
Prostornina prtljaûnika
Prostornina posode za gorivo
382 cm
165 cm
144 cm
249 cm
ni podatka
10,4 m
1010 kg
5
260 / 1060 litrov
44 l
Zmogljivosti:
KonËna hitrost
Pospeöek od 0 do 100 km/h
Poraba goriva na 100km/h
170 km/h
13 s
5,2/6,2/8 l/100km
Pogledi: 8597 |